Så här mycket åkermark finns i världen

FAO har statistik över hur många hektar åkermark det finns i världen. Siffran är 1 407 miljoner hektar eller 14 miljoner kvadratkilometer. Yta brukar ju jämföras med fotbollsplaner men i detta fall blir det ju för många för att vara meningsfullt.

Sveriges totala yta däremot är bättre att jämföra med. Sveriges yta är 0,47 miljoner kvadratkilometer. Det innebär att arealen åkermark i världen är 31 gånger så stor som Sveriges yta. Lägg alltså 31 Sverige bredvid varandra så asmotsvarar det arealen åkermark i världen.

Ett annat sätt att tänka skulle kunna vara att dela arealen med befolkningen i världen. År 2015 fanns det 7 350 miljoner människor i världen vilket innebär ungefär 0,2 hektar åkermark per person. Det motsvarar i sin tur knappt en halv fotbollsplan.

Mest åkermark i Asien

Diagramet till höger visar att drygt en tredjedel 34 % av all åkermark finns i Asien. Därefter följer Amerika och Europa. I Oceanien är andelen åkermark minst bara 3 %.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s