Jordbrukets resultat år 2015

Vi har just publicerat en preliminär beräkning av jordbrukets sammanlagda intäkter och kostnader år 2015 och jämfört dessa mpengar1ed år 2014. Beräkning är naturligtvis mycket osäker och det slutliga utfallet kan komma att skilja sig avsevärt från beräkningen.

Jordbrukssektorns totala produktionsvärde i löpande priser förväntas öka med 1,6 % år 2015 jämfört med 2014.

Värdet av vegetabilieproduktionen förväntas öka med 3,6 % medan värdet av animalieproduktionen förväntas förbli i stort sett oförändrat.

Lägre pris men högre skörd för spannmål

Priset på spannmål förväntas fortsätta att sjunka även under skördeåret 2015/2016. Lägre priser kompenseras dock till viss del av en stor skörd men värdet av spannmåls-produktionen bedöms ändå minska med 3 % jämfört med skördeåret 2014/2015. Värdet av oljeväxter och proteingrödor ökar på grund av stora skördar och det totala värdet av industrigrödor ökar med 9 %.

Lägre priser på mjölk men ett nytt stöd till nötkreatur

Värdet av mjölkproduktionen uppskattas minska med drygt 15 %, vilket i stort sett helt förklaras av ett betydligt lägre genomsnittligt avräkningspris under 2015 jämfört med 2014.

Intäkterna för nötköttsproducenterna har ökat med 11 %. Priserna för nötkött har stigit och dessutom tillkommer det nya nötkreaturstödet som i EAA-kalkylen hanteras som ett stöd direkt till nötköttsproducenterna och inte som ett allmänt produktionsrelaterat stöd. Värdet av grisproduktionen förväntas även det öka på grund av högre priser medan produktionsvärdet för fjäderfä förväntas öka på grund av ökad slakt.

Det oförändrade värdet av animalieproduktionen är i hög grad en effekt av det nya nötkreaturstödet. Om man bortser från stödet skulle värdet av animalieproduktionen minska med cirka 3 %. Samtidigt bör noteras att de generella stöden som inte är produktionsspecifika har minskat med ungefär samma belopp som beloppet för nötkreatursstöd.

För hela jordbrukssektorn ökar företagsinkomsten med 1 %

Priserna på bland annat foder och energi förväntas sjunka under 2015 vilket bidrar till att de totala kostnaderna för insatsvaror och tjänster beräknas minska med knappt 1 %.

Driftsöverskott netto, som är det överskott som ska täcka kostnader för arrende, räntor, eget arbete och eget kapital, uppskattas öka med drygt 1 %. Företagsinkomsten, som ska täcka kostnader för eget arbete och kapital, förväntas även den öka med drygt 1 %.

//Ann-Marie Karlsson

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s