Norska jordbrukares skulder ökar

ATL.nu hade Norge flaggaen intressant artikel i går om att skulderna ökar för norska jordbrukare. Jag blev förstås nyfiken på att läsa mera om undersökningen. Jag började med att gå till norska Bondebladet och genom Bondebladet hittade jag statistiken hos Norges statistiska centralbyrå.

Statistiken avser enskilda jordbrukare och visar att de i genomsnitt har 1,9 miljoner NOK i låneskuld. 13 % av jordbrukarna hade mer än 4 miljoner NOK i skuld medan 19 % hade mindre än 100 000 NOK i skuld. I genomsnitt hade skulderna ökat med 5 % procent mellan åren 2013 och 2014. Jordbruk som drevs av kvinnor hade lägre skulder än jordbruk som drevs av män.

Förutom jordbrukarnas skulder kan man också se att inkomster från lönearbete är den största inkomstkällan för jordbrukarna i Norge. Endast 28 % av jordbrukarnas inkomster kom från näringsverksamhet i form av jordbruk.

//Ann-Marie Karlsson

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s