Är kött billigare idag jämfört med år 1990?

Svaret på den frågan är: Ja kött är billigare. I jämförelse med andra varor sjönk priset på kött under början av 1990-talet. Om frågan istället varit: Är kött billigare idag jämfört med priset år 2000 skulle svarit varit nej. Kött är ungefär lika billigt idag jämfört med övriga varor vi köper som det var för 15 år sedan år 2000.

SCB publicerar statistik över prisutvecklingen för olika varor. Siffrorna till diagrammen nedan är hämtade från SCB:s databaser. Diagrammet till vänster visar KPI dvs. hur stor inflationen varit, samt prisutvecklingen för livsmedel totalt och för kött totalt. Prisutvecklingen visas med ett index där 1990=100. Index likväl som ett pris kan inflationsjusteras vilket jag gjort i diagramet till höger. I det diagrammet visas prisutvecklingen för kött dels i 2015 års prisnivå och dels på samma sätt som i det vänstra diagrammet dvs. utan inflationsjustering. Utvecklingen av priset på kött blir då tydlig.

Pris på kött

Diagrammet till höger visar att relativt alla övriga varor vi köper sjönk priset på kött under början av 1990-talet.  Sedan mitten av 1990-talet har prisutvecklingen för kött varit ungefär densamma som prisutvecklingen för övriga varor vi köper, det vill säga densamma som inflationen.

Jämför jag prisutvecklingen för kött med prisutvecklingen för livsmedel i diagrammet till vänster kan man se att mellan år 1990 och 2015 har kött blivit billigare jämfört med övriga livsmedel. Samtidigt har också priset på livsmedel ökat mindre än inflationen. Livsmedel har alltså blivit relativt sett billigare jämfört med övriga varor vi köper.

Vi har bloggat ganska mycket om prisutecklingen på olika varor. Vi har visat prisutvecklingen för kött sedan år 1967. Inlägget beskriver att priserna på kött steg under 1980-talet. Vi har också tittat på prisutvecklingen för ett antal enskilda produkter, t.ex. kyckling, nötfärs, blodpudding samt falukorv och fläskkotlett.

En djupdykning i prisutvecklingen under år 2015 finns här. Den visar att det senaste året har priserna för livsmedel ökat något mer än inflationen. Denna utveckling kan också utläsas av det vänstra diagrammet ovan.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Priser och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Är kött billigare idag jämfört med år 1990?

 1. Ulf Sandberg skriver:

  Hej,
  tack för många bra inlägg med fakta att fundera kring o resonera om.
  En sådan där statistisk klurighet – ”per person” ? Per person när det gäller ex ätandet av kött. 85 kg per år o per person, men några miljoner av dessa personer kan omöjligen äta ens i närheten av det…
  Hur mycket äter då en vuxen person ? 150 kg…?

  • Hej
   Ja det är ju riktigt. När vi skriver per person är det ett sätt att göra det litet begripligare och sätta köttproduktionen i relation till att befolkningen ökar. Men per person betyder att vi dividerar i det exempel du tar konsumtion av kött med ett genomsnitt av alla personer i Sverige under året.
   För att fortsätta med just ordet konsumtion så är det också ett ord med flera betydelser i statistiken. De 85 kilona relaterar till det vi i officiell statistik kallar totalkonsumtion men också benämns åtgång eller förbrukning och är kött räknat i ”slaktkroppsvikt”. Det vill säga de ben som finns på en slaktkropp och som man inte äter och allt svinn därefter i styckning etc. räknas med. Detta är den definion som oftast används internationellt t.ex. av FAO.
   Nästa begrepp är direktkonsumtion som Jordbruksverket mäter i den vikt och i den form vi köper hem maten från affären.
   Slutligen finns den statistik som mest anknyter till det vi faktiskt äter från Livsmedelsverkets undersökning ”Riksmaten” som görs vart 10:nde år. Den bygger på intervjuundersökningar med personer mellan 18 och 80 år och utifrån den bedömer Livsmedelsverket att denna grupp äter runt 50-55 kg kött per person och år.
   Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s