Betesmark och slåtteräng

Arealen betesmark och slåtteräng 1890-2007

Betesmarker och slåtterängar är marker som används till foder för nötkreatur, får, getter och hästar men som inte är åker, och inte heller skog. Det visar marker som är svåra att definiera och mäta eftersom gränserna mot såväl åker som skog och impediment ofta är oskarpa. Det visar marker vars värde för jordbrukarna och för samhället har varierat de senaste 100 åren. Vi har beskrivit utvecklingen i detta blogginlägg. Blogginlägget som förklarar diagrammet nedan visar att arealen har minskat och att markerna användning har förändrats.

betutv

 

Betesmark och slåtteräng 2010-2015

Statistiken över betesmarkens storlek de senaste åren bygger i stor utsträckning på jordbrukarnas stödansökningar. Det innebär att reglerna för vilka marker jordbrukaren kan få stöd för i hög grad styr definitioner men också om betesmarkerna ökar eller minskar i statistiken.

Betesmark och slåtteräng är ett samlingsnamn för betesmark, slåtteräng, skogsbete, fäbodbete, alvarbete, mosaikbete och ospecificerad betesmark. För alla typer av betesmark, utom för ospecificerad betesmark, hämtas statistiken från Jordbruksverkets administrativa register som innehåller jordbrukarnas ansökningar om jordbrukarstöd. Reglerna för vilka betesmarker som jordbrukarna kan få stöd för förändrades år 2015. Förändringen innebar att marker som inventerats av Jordbruksverket och som under några år innehållit för många träd för att räknas som betesmark, nu kunde räknades som betesmark.  Förändringen bidrog till att den totala arealen betesmark blev större. Den totala arealen betesmark och slåtteräng var 449 800 hektar 2015 vilket var en ökning med 14 200 hektar jämfört med 2014.

2015 svarade betesmark för 84 % av all betesmarks- och slåtterängsareal. Alvarbete, som endast finns i Kalmar län och Gotlands län, upptog 6 % av betesarealen. Drygt 3 % var fäbodbete som framförallt fanns i Dalarnas och Jämtlands län.

bete

 

 

 

 

 

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Betesmark och slåtteräng

  1. Ping: Preliminär statistik för jordbruksmarkens använding 2016 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s