Män äger mer jordbruksmark än kvinnor

Knappt 90 % av jordbruksmarken i Sverige ägs av fysiska personer. Fysiska personer är enkelt uttryckt privatpersoner, det vill säga kvinnor och män. De resterande 10 % ägs av dödsbon m.m. (2 %), privata aktiebolag (2,6%) , andra typer av privata ägare som stiftelser (1,3 %), Svenska kyrkan (1,5 %), övriga allmänna ägare som staten (2,6 %).

Kvinnor äger 27 % av den jordbruksmark som ägs av fysiska personer

Av den jordbruksmark som ägs av fysiska personer ägs 27 % av kvinnor och 73 % av män. Det 3 av 4innebär att ungefär 840 000 hektar ägs av kvinnor och 2 297 000 hektar ägs av män. Andelen kvinnliga ägare var högst i Västernorrlands och Jämtlands län med 32 % och lägst i Västmanlands- och Örebro län där kvinnor ägde 23 % av jordbruksmarken.

Av den mark som ägs av fysiska personer i de olika produktionsområdena så ägde kvinnor 25 % av den bördigaste jorden i Götalands södra slättbygder.

procent

Kvinnor äger i genomsnitt 7 hektar medan män äger 12 hektar

Av de 327 000 fysiska personer som ägde mark 2011 var 125 900 (41 %) kvinnor och 197 500 (59 %) män. Det innebär att kvinnor i genomsnitt äger en mindre areal jordbruksmark än män. Om jag dividerar arealen jordbruksmark som ägs av kvinnor respektive män ägde kvinnorna i genomsnitt 7 hektar och män ägde i genomsnitt 12 hektar.

Källor

Statistiken bygger på en rapport som om ägande av jordbruksmark som Jordbruksverket gjort tillsammans med Skogsstyrelsen. Statistiken i rapporten bygger på Fastighetsregistret för år 2011.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s