Konsumentens pris för ett kilo ägg åren 1956-2012, index till år 2015

Det är äggbildsnart påsk och det börjar bli  dags att ta fram de fina äggkopparna och njuta av ägg litet extra.

Jag läser på wikipedia att ägg och påsk länge har hört ihop. Det gjorde att jag började fundera på konsumentpriset på ägg under 1900- talet. Det finns lättillgängliga priser på ägg sedan mitten av 1950-talet fram till 2012. Därefter finns utvecklingen beskriven med hjälp av index.

Ägg lika billiga nu som på 1970-talet

I statistiken finns priser i kilo fram till år 2012. Eftersom inflationen var hög på 1980-talet redovisar jag priserna löpande och i 2012 års prisnivå. Diagrammet visar att priserna på ägg i 2012 års prisnivå sjönk något under 1960-talet, var relativt stabila under 1970 till 1980-talet, sjönk mellan 1985-1995, återigen var stabila under en 10-årsperiod för att öka under senare delen av 2000-talet.

Om man alltså räknar bort inflationen och jämför priserna i 2012 års prisnivå kostar ett kilo ägg ungefär lika mycket nu som under 1970-talet. Priserna på en del andra varor däremot, t.ex. apelsiner, falukorv och fläskkotlett samt nötkött är betydligt lägre nu än de var på 1970-talet.

pris ägg

Prisutvecklingen visad genom index 1956-2015

Själv gillar jag att fundera på prisutveckling i ”riktiga priser”. Men för de av er som vill studera prisutvecklingen med hjälp av index har jag gjort diagrammet nedan. Båda diagrammen visar samma sak men bygger på olika källor.

Index likväl som ett pris kan inflationsjusteras. Jag visar prisutvecklingen för ägg dels i 2015 års prisnivå och dels i löpande priser, dvs. utan inflationsjusteringen. Möjligen blir prisutvecklingen lättare att förstå i diagrammet nedan. Om värdet för indexet i 2015 års prisnivå sjunker, innebär det att ägg blir billigare jämfört med andra varor. Om värdet för indexet i 2015 års prisnivå hela perioden hade varit 100, hade priset på ägg förändrats lika mycket som inflationen och ägg hade vare sig blivit dyrare eller billigare jämfört med andra varor vi köper.

pris ägg1

Direktkonsumtion av ägg

Förändringen i konsumtionen av ägg ter sig inte lika dramatisk som för vissa andra matvaror. Direktkonsumtion av ägg är de ägg som vi eller som restauranger och storhushåll köper som ägg. Ägg i köpta pannkakor ingår alltså inte.

Den direkta konsumtionen av ägg har varierat mellan drygt 9 kg per person och år till 12 kg per person och år. Under mitten av 1960-talet och 1980-talet fram till början av 1990-talet var äggkonsumtionen som högst. I början av 2000-talet var den som lägst. År 2014 var direktkonsumtionen 11,1 kilo.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Priser och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Konsumentens pris för ett kilo ägg åren 1956-2012, index till år 2015

  1. Ping: Bonden betalas drygt 10 kr mer per kilo för ekologiska ägg | Jordbruket i siffror

  2. Ping: Konsumentens pris för socker, apelsiner, kött, brännvin och mycket annat från 1960-talet till 2012 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s