Vi äter mer godis nu än på 70- och 80-talet

25/3-2018 Uppdaterad med siffror fram till och med år 2016.

Påskgodiset hör påsken till. Jag läser i tidningarna att vi äter mer godis till påsk än under andra tider på året. I Jordbruksverkets konsumtionsstatistik tittar vi på ett genomsnitt av konsumtionepåskgodis1n av olika varor varje år. Vi kan alltså fördela konsumtionen under året och vi vet därför inte hur mycket man äter just till påsk.

Av statistiken framgår att vi äter mer godis (choklad och konfektyrvaror) nu än vi gjorde på 1970- och 80- talet. Siffrorna för år 2016 är preliminära så det är för tidigt att dra slutsatsen att godiskonsumtionen ökat mellan åren 2015 och 2016.

Vad statistiken visar är att vi konsumerat runt 16 kilo godis per person och år de senaste åren. Under 1970 och 1980-talet var motsvarande siffra mellan 9 och 10 kilo per person och år. Vi har alltså ökat vår godiskonsumtion med 60 %.

En familj på 4 personer konsumerar 1,2 kilo godis i veckan

År 2016 konsumerade vi 15,3 kilo per person och år. Det blir  knappt 0,3 kilo per person i veckan. För en familj på fyra personer summerar det till 1,2 kilo i veckan.

//Monica Eidstedt

godis

 

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Konsumtion och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Vi äter mer godis nu än på 70- och 80-talet

  1. T ex i Holland äter man knappt smågodis utan håller sig till choklad och lakrits som tillsammans nästan når upp till samma våra nivåer. Hur det ut i Sverige vad gäller choklad och lakrits?

  2. Pingback: 16 kg of candy per year per Swede, research says | Swedish Language Blog

  3. LeylaNunez skriver:

    Har nu nyare siffror?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s