Produktion och konsumtion av får- och lamkött 1960-2015

För någon vecka sedan skrev jag om produktionen av fårkött och bondens pris för får- och lammkött de senaste tre åren. Blogginlägget visar att de flesta lammen slaktas på hösten. Samtidigt kan man se en liten topp i slakten strax före påsk de senaste tre åren.

fårbildVi har statistik över produktion och totalkonsumtion (förbrukningen/åtgång) av får och lammkött sedan början av 1960-talet i Jordbruksverkets statistikdatabas. Gapet mellan totalkonsumtion och produktion består av import minus export. Exportens storlek har under perioden varit liten. De senaste fem åren har den i genomsnitt varit 300 ton.

Vi äter mycket mer får- och lammkött nu än vi gjorde för 20 år sedan

Statistiken visar att den svenska produktionen och totalkonsumtionen var ungefär lika stor fram till början 1990-talet. Därefter har totalkonsumtionen ökar betydligt mer än produktionen. Vi äter alltså mer får- och lammkött i Sverige nu än för 20 år sedan. Dessutom äter vi numera mer importerat får- och lammkött än får och lammkött som är producerat i Sverige.

//Ann-Marie Karlsson

ton

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Animalieproduktion, Konsumtion och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s