Mjölkbönderna blir färre och äldre

åldermjölkAntalet mjölkföretag har minskat från 4 670 i juni 2013 till 4 134 i juni 2015. I diagrammet till höger har jag gjort ett treårsgenomsnitt av företagarnas ålder de båda åren.

Diagrammet visar att det är lika många mjölkföretagare som är under 30 år som de som är äldre än 65 år de båda åren. Antalet jordbrukare som är mellan 30 år och 65 år har däremot minskat. Av diagrammet kan man också se att det finns en förskjutning mot en högre ålder.

Medelåldern har ökat från 53 till 54 år

Mjölkföretagarnas medelålder har ökat från drygt 53 år till knappt 54 år. Tittar jag på hur gamla mjölkföretagarna är när de har lika många kollegor som är äldre som de har som är yngre så har åldern, den så kallade medianåldern ökat från 54 till 55 år.

Antalet företag efter åldersgrupp

åldermjölk_sSamma mönster blir också tydligt när jag redovisar mjölkföretagarna efter åldersgrupper. Antalet företagare sjunker i samtliga åldersgrupper förutom i gruppen 65 år eller äldre.

Andelen företagare har också sjunkit något i åldersgrupperna 55-64 och 65 år eller äldre år 2015 jämfört med år 2013.

Antalet mjölkföretagare har sjunkit mest i åldersgruppen 45-54 år.

347 mjölkföretagare har lagt ner och 89 har startat

Det är också möjligt att studera hur gamla de företagare är som börjat respektive slutat med mjölk mellan åren 2014 och 2015. 347 företagare har slutaåldermjölk_tt som mjölkföretagare. Av de som slutat var de flesta 55 år eller äldre.

De som startat är som man kan förvänta sig yngre. 34 stycken eller drygt en tredjedel av de som startade var under 35 år.

Det bör noteras att företagarna också blir ett år äldre mellan åren  2014 och 2015. Det innebär att skillnaden mellan de som lagt ner och startat i en åldersgrupp inte är densamma som skillnaden i antalet företag totalt i åldersgruppen mellan åren.

Källa:

Statistiken bygger på Lantbruksregistret. För de mjölkföretag som drivs som aktiebolag har driftsledarens ålder använts som företagarens ålder. För mjölkföretag som drivs som enskild firma har företagarens ålder använts. Det kan endast finnas en person som i statistiken definieras som företagare vid varje företag.

// Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Fascinerande fakta, Företag och företagare, Registerbearbetningar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mjölkbönderna blir färre och äldre

  1. Ping: Runt 40 mjölkbönder fyller 70 i år | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s