Irland har ökat sin mjölkproduktion med 17 %

Mjölkmjölklevkvotsystemet upphörde i mars år 2015. Från och med april i år har alltså mjölkbönderna i EU kunnat öka sin produktion av mjölk utan att riskera att behöva betala om de överskred sin kvot. Det är därför intressant att jämföra produktionens storlek efter 1 april 2015 jämfört med produktionen då det fanns ett mjölkkvotsystem. I detta blogginlägget tittar jag på mjölkinvägningens storlek mellan april 2015 och januari 2016 jämfört med motsvarande period ett år tidigare.

Statistiken från Eurostat visar att mjölkinvägningen i EU har ökat med 4 %. Den levererade kvantiteten har ökat med 4 347 tusen ton. Ökningen kan jämföras med  mjölk-produktionen i Sverige som för hela år 2015 var 2 933 tusen ton.

Det land som ökat sin mjölkproduktion mest är Irland som ökat den med 17 %. Nederländerna är dock det land där mjölkproduktionen i ton ökat mest med 1 088 tusen ton. Det motsvarar drygt en tredjedel av Sveriges mjölkproduktion.

Italien är det land där mjölkproduktionen minskat mest 3 % eller 319 tusen ton.

I Sverige har den levererade kvantiteten minskat med 4 tusen ton vilket innebär att den varit relativt oförändrad.

Mest mjölk i Tyskland år 2015

Under år 2015 levererade mjölkbönderna i Tyskland mest mjölk med 32 miljoner ton, följda av Frankrike med 25 miljoner ton, UK med 15 miljoner ton och Nederländerna med 13 miljoner ton. I hela EU var motsvarande siffra 152 mijoner ton. Det innebär att de fyra länder jag räknat upp stod för mer än hälften av EU:s mjölkproduktion år 2015.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s