Mer av allt i trädgårdsodlingen

För ett par veckor sedan släppte vi vår statistik över 2015 års odling av några av våra vanligaste trädgårdsväxter. Produktionen av matlök ökade rejält, men i övrigt var förändringarna rätt små jämfört med året innan.

Men om man istället tittar på lite längre sikt, ser saken lite annorlunda ut. Sedan 2002 har avkastningen – det vill säga hur många ton som produceras per hektar – ökat för samtliga av de nio frilandsgrödor vi följer årligen.

Och inte nog med det – för sex av de nio grödorna har avkastningen ökat med mer än tio procent, vilket är en hel del. Och i tre fall är ökningen rent dramatisk. Avkastningen för äpple har ökat med 23 procent, medan avkastningen för jordgubbar och lök har ökat med 32 respektive 43 procent under perioden 2002–2015.

Avkastning.PNG

För så olikartade grödor är orsakerna bakom ökningarna förstås lite olika. För lökodlingen handlar det till stor del om ökad bevattning, nya löksorter och bättre utnyttjande av mark och växtföljd. För jordgubbsodlingen handlar det om ökad tunnelodling, men också om en förlängd säsong som en följd av en effektivare planteringsstrategi.

Vad sedan gäller äppelodlingen, så ökar avkastningen allteftersom gamla odlingar med glest placerade, relativt stora träd ersätts av odlingar med tätt placerade, mindre träd i närmast vingårdsliknande planteringar.

Avkastningen kommer med andra ord ofta på bekostnad av högre insatser och relativt stora investeringar, men också som en effekt av nytänkande och rena effektiviseringar.

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Skörd, Trädgård och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s