Priset för 2 kilo strösocker

Mellan åren 1956 och 2012 finns konsumentpriser för strösocker i Statistisk årsbok och i Jordbruksstatistisk årsbok. I diagrammet tittar jag på priset för strösocker i löpande priser och iströsocker 2012 års fasta priser. Det är väldigt kul att studera långa tidsserier och strösocker är ju en vara som är nästan densamma nu som för 60 år sedan.

Statistiken visar att priset på socker i 2012 års prisnivå år 2012 var ungefär på samma nivå som strax före EU-inträdet. I förhållande till andra varor i samhället sjönk priset under 1960-talet för att stiga i början av 1970-talet. Därefter sjönk priset under 1980-talet. Mellan åren 1995 och 2010 sjönk priset återigen.

Priser ökade med nästan 40 % när vi gick med i EU år 1995. Det berodde på att vi då tog över EU:s jordbrukspolitik för socker. Priset ökade också mellan åren 1973 och 1974, vilket berodde på en kombination av den svenska sockerreglering som fanns då och ett högt världsmarknadspris för socker. Förändringar i momsens storlek påverkar också priset och 1996 sänktes momsen på livsmedel från 21 % till 12 %.

Direktkonsumtionen av socker minskar

Direktkonsumtionen, det vill säga den mängd socker som hushållen och restaurangerna strösockerköper, minskar. Direktkonsumtionen av bitsocker har minskat från 8 kilo per person år 1960 till 0,5 kilo per person år 2014. Direktkonsumtionen av strösocker, farinsocker och pärlsocker har också minskat från 20 kilo per person år 1960 till 6 kilo per person år 2014.

Totalkonsumtionen av det socker vi mäter har minskat något under 2000-talet men i stort varit konstant sedan 1960-talet. Toppen 1994 förklaras av att vi köpte socker 1994 för att använda år 1995.

Siffrorna över totalkonsumtionen indikerar att vi äter mer socker i förädlade produkter och köper hem litet färre sockerpaket. Redan i början av 1970-talet skriver Jordbruksnämnden i de jordbruksekonomiska meddelandena att ”Mellan 1960 och 1970 minskade hushållsförbrukningen av socker (bl.a. till bakning, syltning och saftning) med knappt 7 kg, medan konsumtionen av socker i förädlade livsmedel ökade med drygt 6 kg per person.” Utvecklingen att vi äter mer socker i förädlade produkter har fortsatt.

Allt socker vi äter finns inte med i statistiken

Totalkonsumtionen ska mäta allt socker vi äter oavsett om vi äter det somtårta rent socker eller som en del i en produkt. För socker är det svårt att mäta totalkonsumtionen eftersom socker ingår i många olika produkter, samtidigt som sockerinnehållet i dessa produkter kan variera.  Det finns också många typer av socker och en del typer av socker som isoglukos finns inte med i statistiken.

Siffran över totalkonsumtionen av socker måste alltså användas med stor försiktighet.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Konsumtion, Priser och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Priset för 2 kilo strösocker

  1. Pingback: Konsumentens pris för socker, apelsiner, kött, brännvin och mycket annat från 1960-talet till 2012 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s