Kosläpp möjligt på runt 14 000 gårdar 2016

koDet börjar bli dags för en av årens höjdpunkter kosläpp och Jordbruksverket har just gett ut ett pressmeddelande om vikten av att tvätta händerna när man klappat korna. Ett kosläpp kräver som ju namnet antyder kor. I december 2015 fanns det kor på 14 356 gårdar i Sverige. På 4 040 gårdar fanns det mjölkkor och på 10 340 gårdar fanns kor för köttproduktion. Dessutom fanns det ytterligare knappt 2 900 gårdar som hade ungdjur men inte kor. Det innebär att det fanns nötkreatur på totalt 17 300 gårdar.

I december 2014 var antalet gårdar med nötkreatur runt 17 800. Det innebär att antalet gårdar med nötkreatur minskat med 500 stycken mellan december 2014 och december 2015.

Om man vill kan man jämföra med antalet gårdar med nötkreatur år 1932 som var 398 000. Det var en tid då kosläpp inte var en trevlig våraktivitet utan istället något lika vardagligt som att idag möta en dagisklass på vårutflykt.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Husdjur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s