Höstsådden börjar titta upp

De höstsådda grödorna, dvs. de grödor som såddes förra hösten börjar nu komma upp. Totalt är det knappt 450 000 hektar spannmål och 84 000 hektar oljeväxter som förhoppningsvis klarat vintern.

Höstsåddens storlek år 2015

Totalt i landet såddes 382 400 hektar höstvete i höstas. Det är i nivå med arelaen hösten 2014 och 18 % mer än femårsgenomsnittet. Jämfört med tioårsgenomsnittet är ökningen 16 %. Råg- och höstrågvetearealerna minskade däremot.  Sådden av höstråg blev hösten 2015 ungefär 15 600 hektar, vilket är 35 % mindre än motsvarande areal förra hösten. Den höstsådda rågvetearealen uppgår till 28 300 hektar, vilket 26 % mindre än fjolårsarealen.

Sådden av höstkorn har beräknats till 18 300 hektar, vilket är en ökning med 45 % jämfört med femårsgenomsnittet. Höstkornarealen tenderar också att vara större hösten 2015 jämfört med hösten 2014, men skillnaden ligger inom felmarginalen.

Det såddes 83 600 hektar höstraps hösten 2015 vilket är i nivå med 2014 års  stora areal. Jämfört med femårsgenomsnittet är det en ökning med 11 %. Mer än hälften av höstrapsarealen finns i Skåne.

//Ann-Marie Karlsson

höstsådd

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s