Priset för 1 kg smör och margarin åren 1956-2012

Då och då roar jag mig med att presentera långa tidsserier för priser på livsmedel. Nu har turen kommit till smör och margain. I det här inlägget jämför jag priset på 1 kilo margarin mesmörad priset på 1 kilo smör.

I diagrammen ovan har jag redovisat priserna löpande och i 2012 års prisnivå. I 2012 års prisnivå kostade 1 kg smör runt 45 kr/kg och kg margarin runt 28 kr/kg år 2012.  Jämför man utvecklingen i 2012 års prisnivå, dvs då man räknat bort effekten av inflationen, så kan man se att både margain och smör blivit billigare jämfört med andra varor vi köper.

priset för smör och margarinJag har också jämfört med priset på margarin jämfört med priset på smör.

Tittar man tillbaka på prisutvecklingen kan man se att prisskillnaden mellan margain och  smör var minst under 1980-talet. Då kostade 1 kg margarin mellan 70-80 % av priset för 1 kg smör.

Prisskillnaden var störst i början av perioden då 1 kilo margarin kostade ungefär hälften av priset för 1 kg smör.

Konsumtionen av smör och margarin

Smörkonsumtionen har smörminskat från nästan 10 kg per person och år 1960 till knappt 4 kg per person och år 1980. År 2000 var smörkonsumtionen som lägst med knappt 2 kg per person och år. Åren därefter har smörkonsumtionen sakta ökat och ligger år 2012 på nästan 3 kg per person och år.

Direktkonsumtionen av margarin låg i början av 1960-talet runt 12 kg per person och år. Bregott och lättmargarin lanserades under början av 1970-talet och konsumtionen av margarinprodukter ökade under 1970-talet till runt 15 kg per person och år. Under första hälften av 1980-talet låg konsumtion runt 18 kg per person och år. Därefter har konsumtionen minskat kontinuerligt förutom när det gäller lättmargarin där konsumtionen har ökat. År 2006 låg den sammanlagda konsumtionen av margarinprodukter strax över 9 kg per person och år, därefter har direktkonsumtionen ökat något.

smör//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Konsumtion, Priser och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Priset för 1 kg smör och margarin åren 1956-2012

  1. Pingback: Konsumentens pris för socker, apelsiner, kött, brännvin och mycket annat från 1960-talet till 2012 | Jordbruket i siffror

  2. Petter skriver:

    Vore intressant att se uppdaterade siffror för detta, fram till 2020.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s