EUs mjölkproduktion har ökat med 6 miljoner ton

Året efter det att mjölkkvotsystemet avskaffades inom EU har mjölkproduktionen ökat med 6 miljoner ton. Mjölkkvotsystemet upphörde i mars år 2015. Från och med april förra året har alltså mjölkbönderna i EU kunnat öka sin produktion av mjölk utan att riskera att behöva betala om de överskred sin kvot. Det är därför intressant att jämföra produktionens storlek efter 1 april 2015 jämfört med produktionen då det fanns ett mjölkkvotsystem. I detta blogginlägget tittar jag på mjölkinvägningens storlek mellan april 2015 och mars 2016 jämfört med motsvarande period ett år tidigare. Statistiken avser altså jordbrukarnas mjölkleveranser i 12 månader det vill säga 1 år efter det att mjölkkvot-systemet upphörde.

mjöl_sStatistiken från Eurostat visar att mjölkinvägningen i EU har ökat med 4 %. Den levererade kvantiteten har ökat med  6 280 tusen ton. Ökningen kan jämföras med mjölk-produktionen i Sverige som för hela år 2015 var 2 933 tusen ton. Ökningen motsvarar alltså den dubbla svenska produktionen under ett år.

Det land som ökat sin mjölkproduktion mest är Irland som ökat den med 18 %. Nederländerna är dock det land där mjölkproduktionen i ton ökat mest med 1474 tusen ton. Det motsvarar nästan hälften av Sveriges mjölkproduktion.

Italien och Rumänien är två länder där volymken levererad mjölk till mejeri har minskat.

I Sverige har den levererade kvantiteten ökat med 3 tusen ton vilket innebär att den varit relativt oförändrad.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s