Har det vänt för den ekologiska produktionen?

Vi har idag publicerat statistik över den ekologiska växtodlingen 2015. Figur A nedan ger en övergripande bild av resultatet. Under flera år har arealen under omställning till ekologisk produktion minskat. Konsekvensen har varit en lägre ökningstakt i den ekologiska arealen från 2013 och framåt. Men 2015 ökar arealen under omställning till ekologiskt igen och uppgick till 52 500 hektar. Denna utveckling skapar förutsättningar för att även den ekologiska arealen ska kunna öka under kommande år.

Totalt sett brukades 519 200 hektar med ekologiska produktionsmetoder 2015, vilket motsvarar 17 % av Sveriges totala areal jordbruksmark. Dessa arealer bestod av 398 800 hektar åkermark och 120 400 hektar betesmark.

Figur A. Areal jordbruksmark brukad med ekologiska produktionsmetoder

figur a

 

Knappt 5 000 företag kan sälja sina varor med ekologisk märkning

I figur B visas antal företag som brukar arealer med ekologiska produktionsmetoder. Det man kan se är att antalet företag totalt sett har varit relativt konstant sedan 2011. Samtidigt har arealerna ökat. Arealerna har alltså ökat på grund av att företagen blivit större arealmässigt och inte på grund av att fler företag bedriver ekologisk produktion. Det man kan se 2015 är att antalet företag som har arealer under omställning till ekologisk produktion ökar vilket återspeglar arealökningen i figur A. Men många av dessa företag bedriver redan ekologisk produktion. Mer areal men inga större förändringar i antalet företag är alltså slutsatsen.

Figur B. Antal företag som brukar arealer med ekologiska produktionsmetoder

figur b

 

 

 

 

 

 

 

 

//Ulf Svensson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s