Mer gödsel – mer vete. Och tvärtom.

Försäljningen av mineralgödsel ökade förra året. Igen. Efter ett ha minskat mer eller mindre kontinuerligt under tre decennier ökade försäljningen nu för tredje året i rad, så det är ju inte utan att man undrar varför.

Försäljning mineralgödsel.PNG

Försäljning av mineralgödsel 1983-2015

Försäljningen och användningen av mineralgödsel (som också går under namnen konstgödsel eller handelsgödsel) styrs av många olika faktorer, som odlad areal, grödsammansättning, mark- och tillväxtförhållanden, gödselpris och i viss mån gödslens sammansättning. Minskningen under de senaste trettio åren har i huvudsak berott på minskad åkerareal och ändrad näringssammansättning i gödselmedlen.

Eftersom de olika faktorerna påverkar försäljningen i olika mån under olika år är det svårt att se något enkelt samband mellan försäljning och varje enskild faktor. Men vissa år kan enskilda faktorer få ett tydligt genomslag i försäljningen. Året 2008/2009 var försäljningen till exempel låg eftersom priset på gödsel var ovanligt högt, samtidigt som priset på spannmål var lågt, vilket gjorde det oekonomiskt att öka skördarna med hjälp av gödsling.

Under de två senaste åren har den ökade försäljningen av mineralgödsel däremot en annan orsak. Under dessa två år har den odlade arealen höstvete varit ovanligt stor och eftersom höstvete är en gröda som kräver en mycket kväve har också gödslingen ökat. Det har också fått resultat. Avkastningen (mängden skördad höstvete per hektar) slog rekord både 2014 och 2015, och det med råge (om man nu kan säga så om en veteskörd).

Givetvis krävs det bra förhållanden i övrigt för att få rekordskördar, men kopplingen mellan gödsling och skörd är stark. Mer vete kräver mer gödsel, och mer gödsel ger mer vete!

//Jörgen Persson

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Klimat och miljö, Produktionsmedel, Skörd och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s