Mest spannmål i Skåne och Västra Götaland år 2015

Den totala spannmålsarealen var 1 034 200 hektar år 2015, vilket är oförändrat jämfört med året innan.Det odlas mest spannmål i Skåne län följt av Västra Götalands län. Odlingen i dessa båda län motsvarar drygt 40 % av all spannmål som odlas i Sverige.

Vete var den största spannmålsgrödan med 460 000 hektar. Även om kornarealen har minskat med 2 % sedan 2014 var det den näst största spannmålsgrödan med 327 000 hektar. Havre var den tredje största spannmålsgrödan. Arealen för havre ökade med 2 %, till 168 100 hektar, jämfört med 2014. Statistiken finns att läsa i vårt statistiska meddelande om jordbruksmarkens användning år 2015.

Störst andel spannmål i Västmanlands län

Den andel av den totala åkerarealen som odlades med spannmål var störst i Västmanlands län med 57 % följt av Uppsala län med 54 %. Andelen var minst i Jämtlands län med 6 %.

//Ann-Marie Karlsson

areal spannmål

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s