Hushållen spenderar mindre och mindre på mat

I nationalräkenskaperna kan man se hur mycket pengar hushållen använder för privat matindividuell konsumtion. Konsumtionen är uppdelad på olika typer av konsumtion t.ex. mat, boende osv. I kapitel 20 i den jordbruksstatistiska sammanställningen som vi just publicerat finns uppgifter om andelen som spenderas på livsmedel i några europeiska länder år 2013. Albanien är det land där hushållens spenderar störst andel på mat 39 %. Storbritannien är det land där hushållen spenderar minst andel på mat 9 %. I Sverige är andelen  12,4 %.

Jag roade mig med att dessutom jämföra år 1995 med år 2013. Hushållen i samtliga länder som hade statistik för både år 1995 och 2013 använder en mindre andel av sina pengar för att köpa mat år 2013 jämfört med år 1995. I länder som Litauen och Polen är skillnaderna stora.

//Ann-Marie Karlsson

konsumtion eu

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s