Kvävegödslade arealer

andel kväveI  den jordbruksstatistiska sammanställningen finns också ett avsnitt om jordbrukets miljöpåverkan. I det avsnittet finns en tabell som visar hur stor del av åkermarken som gödslas med kväve. En jämförelse mellan åren 2005 och 2013 för hela riket visar att den andel av åkermarken som inte gödslas alls har ökat från 17 % till 23 %. Den andel som enbart gödslas med stallgödsel har också ökat från 7 till 15 %.

Den andelar av åkermarken som enbart gödslas med mineralgödselmedel liksom de delar som gödslas med en kombination av mineral- och stallgödsel har minskat mellan åren 2005 och 2013.

Generellt gödslades en större andel av arealen i södra Sverige med kväve jämfört med arealen i norr.  Nästan all areal spannmål, majs, raps, potatis och sockerbetor kvävegödslades. Läs mer om undersökningen från år 2013 här.

//Ann-Marie Karlsson
andel kväve se

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Klimat och miljö, Produktionsmedel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s