Konsumentens pris för socker, apelsiner, kött, brännvin och mycket annat från 1960-talet till år 2012

Under de senaste åren har jag bloggat om priserna för olika livsmedel från konsumentpris för mjölk1960-talet fram till år 2012. Källan är SCB. Det mest klickade har varit konsumentens pris för mjölk. Prisutvecklingen för mjölk går att följa ända till 1930-talet.

Det är inte så lätt att hitta livsmedel som går att följa över tid. Till och med för något så enkelt som mjölk så har sortimentet breddats och numera finns både lättmjölk, mellanmjölk och dessutom prisutvblodekologisk mjölk. Utbudet av varor förändras. Det är något att hålla i minnet när man tittar på priserna. En produkt som jag inte tror förändrats så mycket är blodpudding. Det är också en produkt där priset halverats sedan 1980-talet.

Jag visar priserna dels som löpande priser och dels i 2012 års prisnivå. Anledningenn är att inflationen var så hög under framförallt 1980-talet att det annars är svårt att förstå prisutvecklingen. Om priset på varan i 2012 års prisnivå sjunker så innebär det att varan blivit billigare jämfört med alla andra varor vi köper. De varor jag bloggat om är socker, ägg, potatis, kyckling, fläskkotlett och falukorv, apelsiner, brännvin, nötkött, margarin och smör.

nästan alla

Priset på livsmedel 1960-2015

Livsmedelssektorn har, jämfört med många andra sektorer, varit en sektor som under en lång rad av år styrts av politiska beslut som påverkat prisbildningen på livsmedel. Fram till dess att avregleringen av den svenska jordbruks- och livsmedelspolitiken inleddes, efter 1990 års livsmedelspolitiska beslut, genomfördes årliga överläggningar om prissättningen på jordbruksprodukter.

1990 års livsmedelspolitiska beslut innebar att den hårt reglerade jordbruks- och livsmedelssektorn skulle marknadsanpassas och produktionen skulle ske under i stort sett samma villkor som gällde för övriga näringsgrenar. Reformen hann dock inte nå full effekt innan Sverige ansökte om EU-medlemskap och en anpassning till EU:s marknadregleringar påbörjades och infördes i och med EU-medlemskapet år 1995.

Av diagrammet nedan framgår att prisutvecklingen för livsmedel följde inflationen under perioden 1960 fram till slutet av 1970-talet. Under 1980-talet steg dock priserna för livsmedel mer än priserna för övriga varor. Under den första hälften av 1990-talet bröts trenden och priserna på livsmedel sjönk för att därefter ha ökat något eller varit stabila.  Livsmedel har alltså blivit jämförelsevis billigare nu jämfört med prisnivån i början av 1990-talet. Det högra diagrammet är inflationsjusterat. Om linjen går uppåt så ökar priset på livsmedel jämfört med andra varor, går linjen nedåt så sjunker priset på livsmedel i jämfört med andra varor.

Bidragande orsaker till denna utveckling har varit dels sänkningar av momsskattesatsen på livsmedel under 1990-talet men också Sveriges inträde i EU som lett till ökad konkurrens inom livsmedelsproduktionen jämfört med situationen före 1990 års livsmedelspolitiska beslut.

Diagrammen visar endast prisutvecklingen för en vara inte hur mycket mat vi köper eller hur stor andel av vår hushållsbudget vi använder för att köpa mat. Annan statistik visar t.ex. att vi använder mindre och mindre andel av vår hushållsbudget för att köpa mat.

//Ann-Marie Karlsson

livsmedel1

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Konsumtion och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s