Mjölkkorna har flyttat till Småland…

ko…  eller rättare sagt de ha inte utvandrat från Småland i lika stor utsträckning som de gjort från övriga län. Jag har tagit fram ett bildspel där man med hjälp av kartor kan se andelen mjölkkor per åkerareal län för län mellan åren 1974 och 2015. Jag ser kor/hektar åkermark som ett mått på kotätheten som tar hänsyn till att länen har olika mycket jordbruksmark. Bildspelet visar en tydlig utveckling där:

  • mjölkkorna blir färre i samtliga län
  • och kotätheten blir lägre i Norra Sverige medan framförallt Jönköpings- Kronobergs och Kalmar län behåller sina tätplaceringar bland de kotätaste länen.

Klicka här för att komma till bildspelet. Bildspel andel företag per län. Underlagssiffrorna finns här.Kotäthet per län till bildspel

Besättningsstorlek

Bildspelet visar också den genomsnittliga besättningsstorleken per län sedan år 1976.  I stora drag visar den att besättningarna är störst i län med mycket slättbygd. År 1976 var t.ex. den genomsnittliga besättningsstorleken störst i Södermanlands län med 16 mjölkkor medan den var minst i Kronobergs län med 7 mjölkkor. Södermanland förlorade sin förstaplats i början av 2 000 talet och år 2015 var besättningsstorleken störst i Hallands län. De minsta besättningarna fanns år 2015 i Gävleborgs län med 62 mjölkkor.

Avkastning

Avkastningen per ko har också varierat inom landet. År 1976 var 90 % av alla besättningar anslutna till ko-kontrollen i Södermanlands län, medan endast runt 45 % av besättningarna var anslutna i Jönköpings- och Kronobergs län. Ko-kontrollen innebar möjligheter till bättre utfordring och ett bättre avelsarbete.  Kor i besättningar som var anslutna till ko-kontrollen mjölkade betydligt mer mjölk än de som inte var.

Ann-Marie Karlsson

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Fascinerande fakta, Husdjur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s