Mer än halva Öland är jordbruksmark

Ölandsöland84 100 hektar eller 841 kvadratkilometer av Ölands landyta består av jordbruksmark. Det är 63 % av Ölands totala landyta som är 1 341 kvadratkilometer. Ungefär hälften av jordbruksmarken består av betesmark och hälften av åkermark.

Åkermarken

Av de drygt 40 000 hektar som består av åkermark odlas Vall och grönfoderväxter på mer än halva arealen 24 400 hektar. Spannmål odlas på knappt 12 000 hektar. Av spannmålsgrödorna är höstvete den vanligaste grödan.

Bruna bönor är en gröda som odlas just på Öland och år 2016 odlas 572 hektar. Det borde också finnas rika möjligheter att äta färska jordgubbar eftersom hela 257 hektar odlas med jordgubbar.

Betesmarken

Totalt finns det 44 600 hektar betesmark på Öland år 2016. Drygt 21 000 hektar av betesmarken är alvarbete och knappt 22 000 hektar är ”vanlig” betesmark. Dessutom finns slåtteräng, skogsbete och små arealer av mosaikbetesmark och ännu ospecificerad betesmark.

Landskapet Öland

Öland består av två kommuner Mörbylånga och Borgholm. Lägger vi ihop dem så får vi statistik för hela Öland. Öland är ju dessutom ett landskap i den nya distriktsindelningen så i framtiden kommer det att bli lättare att hitta statistik över just Ölands1Öland.

Statistiken för år 2016 är preliminär och är en specialbearbetning från underlaget till vår rapport om arealanvändningen i Sverige år 2016. Underlaget bygger jordbrukarnas stödansökningar.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s