Priset på gädda under 1950-talet

Det är  sommar, just nu regnar det ute och då kan det ju vara kul att botanisera litet bland den äldre statistiken. torskI Statistisk årsbok finns priser för olika livsmedel och på 1950-1960-talet fanns priser för färsk gädda, torsk och strömming. Våra livsmedelsvanor förändras. Det fanns alltså en tid då priserna på färsk gädda var lika viktiga att följa som priserna på torsk och strömming.

Statistiken visar att gädda var den dyraste fisken följd av torsk. Strömming var billigast. Priserna avsåg fisk som inte var rensad. Det var först på 1980-talet som det började bli så vanligt med försäljning av rensad fisk att priset för torsk förändrades till att avse rensad torsk.

År 2012 som är det sista år som SCB redovisar faktiska priser i årsboken så var priset för färsk torsk 144 kr/kg och för färsk strömming 62 kr/kg. Den största delen av prisökningen beror förstås på inflationen, men den förklarar inte hela prisökningen. Räknar jag bort inflationen och ser på priserna i 2012 års prisnivå så har både torsk och strömming blivit dyrare år 2012 jämfört med priserna i slutet av 1950-talet.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Konsumtion och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s