Vallodlingen i Sverige 1965-2016

vallLukten av nyslaget hö är en del av sommaren. Numera tas ofta flera skördar av vall. I vår skördestatistik finns summan av inbärgad skörd från såväl förstaskörden som återväxten.

Skörden anges i ton och till en vattenhalt av 16,5 %. Siffrorna visar att skörden varit strax över 5 miljoner ton de senaste två åren. Det är en ökning från början av 2000-talet då skörden var strax under 4 miljoner ton.  Den genomsnittliga avkastningen har också varit hög de senaste två åren runt 6 000 kilo per hektar. År 2006 är det år då såväl totalskörden som avkastningen varit lägst sedan år 2002. Avkastningen var år 2006 runt 4 500 kg per hektar. Den låga avkastningen berodde främst på att förstaskörden blev låg på grund av torka.

skördavallan

Drygt 40 % av åkermarken är odlas med vall eller grönfoderväxter

De senaste åren har drygt 40 % av åkerarealen odlats med vall. Andelen visar med hjälp av den bruna linjen och enheterna till höger i diagrammet. Andelen var ungefär lika stor i mitten av 1960-talet. Under 1970-1980-talet var andelen däremot lägre strax över 30 %.

Axeln till vänster i diagrammet och den gröna ytan visar hur många hektar som odlas med vall, grönfoderväxter och frövall. Under hela perioden har mer än 90 % av arealen bestått av slåttervall.  År 1965 odlades knappt 1,3 miljoner hektar och år 2016 är siffran runt 1,1 miljoner hektar. Den åkerareal som odlades med grödorna var lägst år 1986 då odlingen uppgick till 0,88 miljoner hektar. En orsak till den låga arealen var var att vädret under år 1985 gjorde det svårt att anlägga vall.

//Ann-Marie Karlsson

skördavallan

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Arealer, Skörd och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vallodlingen i Sverige 1965-2016

  1. Pingback: Odling och skörd av spannmål de senaste 100 åren | Jordbruket i siffror

  2. Pingback: Odling och skörd av spannmål de senaste 100 åren | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s