Odling och skörd av spannmål de senaste 100 åren

Den historiska delen av vår databas är en rik källa till kunskap om skördarnas storlek under 1900-talet. För några dagar sedan bloggade jag om att odlingen av oljeväxter var som störst under 1970- och 1980-talet. Odling av vall går också att lätt följa åtminstone till 1960-talet.

Tre rekordår för den totala spannmålsskörden

Statistiken visar t.ex. att den totala spannmålsskörden endast vid tre tillfällen, 1974, 1984 och 1990, varit större än sex miljoner ton. Dels var arealen spannmål som störst runt 1,6 miljoner hektar under 1970-och 1990-talet, dels var förutsättningarna för goda skördar ovanligt bra de tre nämnda åren. Under rekordåret 1984 kom vårsådden igång tidigt och den gynnsamma väderleken under våren följdes av en regnrik sommar, vilket innebar att spannmålsgrödorna utvecklades bra. Skördarna blev därmed de bästa som då någonsin noterats i de flesta delarna av landet. Kvaliteten var också högre än normalt för höstvete, medan den var något lägre än normalt för rågen.

År 1992 var däremot ett besvärligt skördeår med ett sent vårbruk, torrt och kallt väder under våren vilket följdes av sommartorka. Den totala spannmålsskörden blev därför liten. Den höstsådda spannmålen klarade torkan bäst eftersom den hunnit bilda rötter, men de vårsådda grödorna och särskilt havre drabbades hårt.

Arealen spannmål

pacioli, frida, spannmål 105Den åkerareal som odlas med spannmål har minskat de senaste åren. Fram till slutet av 1980-talet odlades mellan 1,4 och 1,6 miljoner hektar med spannmål. De senaste åren har motsvarande arealer varit runt 1 miljon hektar. För år 2016 visar vår preliminära statistik att  1,02 miljoner hektar åkermark odlas med spannmål. Det är en marginell minskning med 13 000 hektar jämfört med år 2015.

Hektarskördar sedan 1927

I diagrammet nedan har jag dividerat totalskörden med spannmålsarealen och fått en hektarskörd. Diagrammet visar att hektarskörden förväntas bli den högsta någonsin år 2015. Det är viktigt att komma ihåg att hektarskörden påverkas av vilka grödor som odlats, och var i landet de odlats. Den höga höga hektarskörd år 2015 beror t.ex. på en stor odling av höstvete som är en gröda som ger en hög skörd per hektar.  Mixen av de grödor som odlas samt jordens produktionsförmåga i de områden där spannmålen odlas påverkar alltså hektarskörden.

Underlagsmaterialet till diagrammen finns i filen skörd spannmål.

//Ann-Marie Karlsson

spannmål

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s