22 % av de får och lamm som slaktas är uppfödda ekologiskt

Vi har idag publicerat ett statistiskt meddelande om den ekologiska produktionen år 2015.  Det visar att den ekologiska produktionen ökade år 2015.

  • Ägg: År 2015 ökade produktionen av ekologiska ägg med 26 procent jämfört med 2014. Totalt var 16 procent av äggproduktionen ekologisk 2015.
  • Kyckling: Slakten av ekologiska slaktkycklingar ökade med 50 %. Trots ökningen är andelen ekologisk slaktkyckling-produktion mindre än 1 %.
  • Mjölk och produkter av mjölk:Invägningen av ekologisk mjölk uppgick 2015 till 370 300 ton. Invägningen var oförändrad mellan åren 2014 och 2015. År 2015 var knappt 13 % av den totala mängden invägd mjölk ekologisk. En större del av den mjölk som levererades till mejerierna användes dock till produktion av ekologiska produkter. Det innebär att en större andel av produkter som konsumtionsmjölk, syrade produkter, grädde och ost var ekologiska år 2015 jämfört med år 2014.
  • Nötkreatur: Slakten, i ton, av ekologiskt uppfödda nötkreatur  minskade med 1 %  jämfört med 2014.Slakten av ekologiskt uppfödda nötkreatur uppgick till 18 900 ton vilket motsvarar en andel på drygt 14 % av den totala slakten av nötkreatur.
  • Får och lamm: Slakten, i ton, av ekologiskt uppfödda får och lamm minskade med 1 %  jämfört med 2014. Slakten av får och lamm var 1 100 ton, motsvarande drygt 22 % av den totala slakten. 
  • Grisar: Slakten av ekologiskt uppfödda grisar ökade med knappt 14 %. Den ekologiska grisproduktionen är dock av liten omfattning. Knappt 2 % av de slaktade grisarna är uppfödda med ekologiska produktionsmetoder.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Animalieproduktion, Klimat och miljö och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s