Fascinerande fakta: Antal mjölkkor per företag län för län 1974-2015

Under sommaren har jag sammanställt uppgifter från tabeller i Jordbruksstatistisk årsbok för åren 1974- 2015. Jag visar resultaten i två bildspel i powerpoint  där du själv kan följa utvecklingen bland mjölkföretag 1974-2015. ko 2

  • Besättningsstorlek per län samt antal mjölkkor per hektar åker. Bildspelet visar att:
    • mjölkkorna blir färre i samtliga län
    • och kotätheten blir lägre i Norra Sverige medan framförallt Jönköpings- Kronobergs och Kalmar län behåller sina tätplaceringar bland de kotätaste länen.

    Bildspelet visar också den genomsnittliga besättningsstorleken per län sedan år 1976.  I stora drag visar den att besättningarna är störst i län med mycket slättbygd. År 1976 var t.ex. den genomsnittliga besättningsstorleken störst i Södermanlands län med 16 mjölkkor medan den var minst i Kronobergs län med 7 mjölkkor. Södermanland förlorade sin förstaplats i början av 2 000 talet och år 2015 var besättningsstorleken störst i Hallands län. De minsta besättningarna fanns år 2015 i Gävleborgs län med 62 mjölkkor. Klicka här för att komma till bildspelet. Bildspel andel företag per län. Underlagssiffrorna finns här.Kotäthet per län till bildspel. Några exempel visas i diagrammet nedan. Siffror för samtliga län finns i underlagsmaterialet till bildspelet.

    Mjölkkor och företag efter storleksgrupp. År 1976 fanns det 56 492 mjölkföretag  och 663 800 mjölkkor. Den vanligaste storleks-gruppen av mjölkföretag om jag jämför den indelning vi har publicerat statistik om var 1-9 mjölkkor. De flesta mjölkkorna fanns dock i storleksgruppen 10- 24 mjölkkor. År 2015 fanns det 4 200 mjölkföretag och 338 400 mjölkkor . De flesta mjölkkorna och de flesta företagen fanns i gruppen med fler än 99 kor. Under perioden har antalet mjölkkor minskat med hälften och antalet mjölföretag med över 90 %. Under samma period har mjölkproduktionen endast minskat med 9 % från 3,22 till 2,97 miljoner ton. Här kan du ladda ner bildspelet och här finns siffrorna. bildspel mjölkföretag efter storleksgrupp och här finns siffrorna.Underlagsmaterial företag och mjölkkor.

//Ann-Marie Karlsson

besättningsstorlek

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Husdjur och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fascinerande fakta: Antal mjölkkor per företag län för län 1974-2015

  1. Ping: Såhär växer mjölkföretagen | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s