Inom felmarginalen

Sedlar.JPGI torsdags släppte vi värdeberäkningen för den svenska trädgårdsodlingen 2015. Inte mycket hände mellan 2014 och 2015. Det totala produktionsvärdet 2015 var drygt 4,8 miljarder kronor – en minskning med mindre än 1 procent sedan 2014, vilket är väl inom felmarginalen för den här undersökningen.

Men inom de enskilda odlingsinriktningarna rörde det ändå på sig en del mellan 2014 och 2015. Några axplock (som alla tycks ha något gemensamt):

  • Värdet för såväl frilandsodlade köksväxter ökade med 9 procent, framför allt som en följd av ökade produktionsvärden för morot och sallat (utom isbergssallat)
  • Värdet för jordgubbar steg också det med 9 procent, drivet av såväl ökad skörd som högre pris.
  • Värdet för växthusodlade köksväxter och bär minskade med 9 procent, i princip helt en följd av lägre priser för tomat och kryddväxter.

Frilandsodlingen stod för 61 procent av trädgårdsodlingens totala värde 2015, medan växthusodlingen stod för den återstående delen. På motsvarande sätt stod de ätliga grödorna köksväxter, frukt och bär även de för 61 procent av det totala värdet, alltmedan återstoden av värdet kom från prydnads- och plantskoeväxter.

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s