Värdet av den ekologiska försäljningen ökar

Statistik från SCB visar att värdet av den ekologiska försäljningen av livsmedel ökar. Det gäller också den andel av försäljningen som består av ekologiska produkter. Mellan åren 2013 och 2014 har andelen frukt ökat från 7 till 13 % och andelen fisk från 9,5 till drygt 13 ekoförsa.jpg% till. Varugrupper där andelen av den ekologiska försäljningen var lägre år 2014 var kött, sötsaker och glass samt mineralvatten, läsk och juice med runt 2 %. Av all försäljning av livsmedel och alkoholfria drycker i Sverige stod ekologiska varor för 6 % av försäljningen år 2014. Det är en ökning från år 2013 då andelen var 4,7 %.

SCB diskuterar i en artikel  på sin webbsida att ”I viss mån kan minskad eller ökad försäljning av ekologiska varor bero på att utbudet av ekologiska varor i handeln har ändrats, alternativt att konsumenter efterfrågar mer eller mindre ekologiska produkter. I livsmedelsstatistiken går det att se ett mönster mellan försäljningen och tillgången på ekologiska produkter i handeln.” I artikeln har SCB för år 2013 specialredovisat ett antal varor där andelen av det ekologiska försäljningsvärdet är hög. Det är  t.ex. bananer där andelen var 25 % och ägg där andelen var 22 %.

ekofors

Statistiken baseras huvudsakligen på butikernas kassaregisterdata. Ekologiska produkter innefatar också MSC-märkta produkter. Andelen av försäljningsvärdet har beräknats genom att värdet av den ekologiska försäljningen har dividerats med värdet från det totala försäljningen av produkten. Eftersom ekologiska livsmedel vanligen har ett högre pris än konventionellt framställda livsmedel så säger försäljningsvärdet inte så mycket om mängden livsmedel vi köper. Det diagrammet däremot visar är att av de pengar vi i genomsnitt köpte t.ex. frukt för i detaljhandeln år 2014 så spenderade vi runt 13 % på att köpa ekologiskt odlad frukt och resterande 87 % använde vi till att köpa frukt som inte var ekologiskt odlad.

// Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Konsumtion och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Värdet av den ekologiska försäljningen ökar

 1. Katarina Johansson skriver:

  Hej Ann-Marie

  Tack för det här inlägget, den statistiken hade jag missat.

  Länken till artikeln fungerar dock inte. Du kanske vill kolla det.

  Tina

  Katarina Johansson
  Jordbrukspolitisk utredare
  Enheten för handel och marknad
  Jordbruksverket

  • Hej. Länekn fungerar nu,men SCB.s länkar brukar inte vara så stabila. Om den inte fungerar Sök på försäljning livsmedel och gå sedan till de artiklar du får träff på så hittar du artikeln. //Ann-Marie Karlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s