Bondens pris på mjölk i Sverige och EU

Vi har idag publicerat ett statistiskt meddelande om priser inom jordbruksområdet. priserna sträcker sig fram till juli och visar att priset på mjölk (faktiskt fetthalt var 2,75 i juli. En längre tidsserier över det svenska mjölkpriset finns här.

I Eurostats databas finns mjölkpriser dels som årliga faktiska priser i euro och dels som index. Indexutvecklingen finns per kvartal. Inom EU har de flesta medlemsländerna redovisat fram till kvartal 2.

Faktiska priser i några länder

Diagrammet nedan visar att mjölkpriserna år 2015 var högst i Italien och Finland jämfört med de länder som är med i jämförelsen. Mjölkpriset var år 2015 lägst i Belgien och på Irland.

mjolkpriseu

Utvecklingen av mjölkpriset med hjälp av index

Mjölkprisets utveckling kvartal för kvartal redovisas i diagrammet nedan. Indexets basår är år 2010 vilket innebär att 2010=100 och prisökning eller prisfall beräknas med utgångspunkt av priset på mjölk i landet år 2010. Priserna år 2010 var i: Finland (0,39), Italien (0,37), Sverige (0,36), Danmark (0,34), Nederländerna (0,34) Tyskland (0,31), Belgien (0,30), Irland (0,28), Storbritannien (0,28). Det innebär att den kurva som visar högst indextal inte behöver innebära högst pris utan endast högst prisökning jämfört med priset år 2010.

Diagrammet visar att i de länder jag jämför ökade priserna på mjölk mer i de länder jag jämför med än i Sverige år 2013. I de flesta länderna har också nedgången under 2014 och därefter varit större än i Sverige

//Ann-Marie Karlsson

mjolkpriseuw

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Priser och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s