Slakt av kött, fläsk och fjäderfä tusen ton, åren 1871 till 2015

Det finns statistik för slaktens storlek från slutet av 1800-talet även om siffrorna fram till åtminstone första världskriget endast är sammanställda i fem-årsintervall och får tolkas försiktigt. Övrig statistik finns i den historiska delen av vår statistikdatabas.

Långa tidsserier ger ofta nya insikter.

Diagrammet visar t.ex. att produktionen av fjäderfä var stabil runt 10-15 tusen ton fram till 1960-talet då den började öka. Numera är det till allra största delen kyckling vi äter men i siffrorna från 1927 kan man se att kyckling svarade för runt 1,8 tusen ton av de 10,2 tusen ton som var den totala produktionen. Istället var produktionen av gäss störst (2,5 tusen ton), följd av kalkoner (2,4 tusen ton) och höns (2,3 tusen ton)

koInom gruppen kött av häst, nöt, får och get har nötkött dominerat gruppen såväl 1928 med 90 % som år 2015 med 96 %. Produktionen av kött från häst, nöt, får och get har varit relativ stabil under hela perioden. Produktionen av griskött har med undantag av de senaste åren ökat. Ökningstakten var högst mellan början av 1940-talet och 1980-talet.

Lika mycket (nöt, får, häst) som kycklingkött

Fram till 1920-talet producerade vi mer nötkött än både griskött och fjäderfäkött. Produktionen av kyckling har ökat de senaste 30 åren. Produktionen av kycklingskött ha ökat så mycket att den under år 2015 gick om gruppen (nöt, får häst) i storlek.

slakt

Som kuriosa kan nämnas att under större delen av perioden har griskött benämnts fläsk och inte ingått i kategorin kött.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Slakt av kött, fläsk och fjäderfä tusen ton, åren 1871 till 2015

  1. Gunnar Rundgren skriver:

    Jag vill bara berömma er för denna blogg, och det arbete ni lägger ned! Hoppas ni fortsätter med det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s