Mer och mer pumpa

Det är väl inte riktigt dags än, men de allra odrägligaste ungarna har väl antagligen börjat tjata om godis redan – ty Halloween står snart framför våra dörrar. pumpaKanske den minst traditionella av alla svenska traditioner… Men likväl en högtid på frammarsch. Och till Halloween hör ju pumpan.

Sist vi skrev om pumpaodlingen (i samband med Halloween 2012) visade vi att odlingen ökat påtagligt under 2000-talets första decennium och nu är det dags att skriva mer eller mindre samma sak igen. Mellan 2011 och 2014 ökade nämligen odlingen till närapå det dubbla; den odlade ytan ökade från 59 till 117 hektar, medan skörden gick från knappt 1000 till drygt 2 100 ton.

Men trots ökningen har vi fortfarande en bit kvar till pumpariket USA:s skörd, som låg på drygt 883 000 ton 2014. Det blir en hel del Pumpkin Pie, det…

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Trädgård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s