En tredjedel av spannmålsskörden direkt till humankonsumtion

I diagrammet nedan har jag gjort en uppskattning om hur stor del av spannmåls-produktionen som används för humankonsumtion. Den andel som som användes direkt till humankonsumtion varierade runt 40 % fram till slutet av 1950-talet. Under 1960-talet minskade andelen för att därefter variera runt 30 %. Åren 2014 och 2015 har andelen varit hög beroende på höga totalskördar av höstvete.

spannmal

Hur har jag räknat humankonsumtionen?

pacioli, frida, spannmål 105Från år 1990 har jag använt de balanser som görs vid Jordbruksverket där den inhemska humankonsumtionen beräknas. Till detta har jag antagit att all export avser humankonsumtion.

Åren före 1990 har jag använt uppgifter om arealen av brödsädesgrödor (vete och råg) för att skatta humankonsumtionen. Uppskattningarna tar för åren före år 1990 inte hänsyn till lagerförändringar.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Skörd och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En tredjedel av spannmålsskörden direkt till humankonsumtion

  1. Georg Andersson skriver:

    Hej!
    Intressant, lite trist men inte förvånande.
    Det är ungefär så det är ut för spannmålsprodukter. Ganska lite av grödproduktionen går till humankonsumtion.
    Ett av problemen i det nuvarande matproduktionssystemet är att det inte är fokuserat på att producera mat till människor utan drivs av en marknad, där en stor del av produktionen går till djurfoder etc. Finns dock stora skillnader mellan olika regioner hur mycket som går till humankonsumtion.
    Se tex:
    http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/8/3/034015/meta

    Hälsningar
    Georg

  2. Ping: Ökar eller minskar livsmedelsproduktionen? | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s