Produktion, konsumtion, export och import av kött 1866-2015

I diagrammet nedan visar produktion, konsumtion, export och import av kött från nöt, gris, får och häst mellan åren 1866 till 2016. Diagrammet visar att:

 • Under 1880- och 1890-talet producerade vi mer kött än vi konsumerade. Sverige exporterade framförallt fläskkött under perioden. Handeln underlättades då vägar, järnvägar och sjöfart byggdes ut. Under slutet av 1800-talet började tullar på jordbruksprodukter införas inte bara i Sverige utan också i andra länder vilket hämmade såväl import som export.
 • Under såväl första som andra världskriget var handeln av jordbruksprodukter försumbar. Foderskördarna var låga krigsåren 1940 och 1941 samtidigt som införselmöjligheterna för foder var begränsade. Det innebar en foderbrist som först ledde till utslaktning av djur och därefter färre slaktade djur.
 • Under efterkrigstiden följer produktionen i stort konsumtionen. Produktionen var större än konsumtionen under en period på 1960-talet och en period på 1980-talet. Under dessa perioder exporterades kött inom ramen för den jordbrukspolitik som då fördes.
 • EU-inträdet innebar möjligheter till fri handel inom EU. Efter EU-inträdet har konsumtionen överstigit produktionen och importen har ökat. Importen har ökat betydligt mer än än exporten. Konsumtionen har ökat medan den svenska produktionen har minskat.
 • Konsumtionen av kött har i stort ökat under perioden.
 • Den källa som använts är publikationen ”Jordbruket i siffror 1866-2007”

//Ann-Marie Karlsson

not

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Produktion, konsumtion, export och import av kött 1866-2015

 1. Kalle skriver:

  Det är bara att dra en snabb titt på Sveriges geografiska placering att när det gäller åkerbruk och djuruppfödning så finns det stora komparativa fördelar i resten av Europa relativt Sverige.

 2. Pingback: Ökar eller minskar livsmedelsproduktionen? | Jordbruket i siffror

 3. maria skriver:

  Hej, varför är det ett gap i produktionen och konsumtionen mellan ca 1916-1927?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s