Sverige exporterade 23 miljoner liter vodka till USA år 2015

Om man exkluderar exporten av fisk, som till största del utgörs av vidareexport av norsk lax, är vodka Sveriges klart största exportprodukt inom handeln med jordbruksvaror och livsmedel. Exporten av vodka uppgick 2015 till ca 47 miljoner liter motsvarande ett värde av drygt 4,1 miljarder kronor. Vodka stod dessutom för närmare 97 procent av all starksprit, uttryckt i liter, som exporterades 2015. Sett över en längre tidsperiod har exporten av vodka ökat från närmare eller drygt 20 miljoner liter under senare delen av 1990-talet till nivåer på närmare eller drygt 50 miljoner liter från 2010 och framåt.

vodka

Exporten av vodka går främst till USA

USA är den klart dominerande destinationen när det gäller exporten av svensk vodka. 2015 exporterades drygt 23 miljoner liter vodka till USA vilket är ca 50 procent av all vodka som exporterades det året. Exporten till Tyskland, Kanada och Storbritannien, som kommer på plats två, tre och fyra, uppgick samma år till ca 2 miljoner liter vardera, alltså mindre än 10 procent av den volymmässiga exporten till USA. Sett över en längre tidsperiod har exporten till USA, som andel av den totala vodkaexporten, minskat. Under senare delen av 1990-talet till början av 2000-talet utgjorde exporten av vodka till USA ca två tredjedelar till tre fjärdedelar av den totala vodkaexporten. Under senare år har exportandelen minskat och ligger numera på nivåer mellan 50 till 57 procent av den totala exporten.

Stora siffror blir ju ofta begripligare om man slår ut dem per person. Med en befolkning som enligt FN statistik uppgick till ca 321,8 miljoner år 2015 och en import på drygt 23 miljoner liter svensk vodka, innebär det att amerikanarna i genomsnitt konsumerade ca 7 centiliter svensk vodka per person år 2015.

// Lars-Anders Strandberg

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Konsumtion och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s