5,4 miljoner ton spannmål och 0,27 miljoner ton raps- och rybs

Totalskörden av spannmål beräknas uppgå till drygt 5,4 miljoner ton under 2016.  Den är 12 % mindre än förra årets stora spannmålsskörd och i nivå med genomsnittet för de senaste fem åren. Höstveteskörden som var rekordstor ifjol svarar för den största delen av minskningen, med 0,5 miljoner ton lägre totalskörd. Totalskördarna av råg, vårkorn och höstrågvete är också betydligt lägre än föregående år. Vill du läsa mer om hektarskördar och totalskördar av olika grödor så finns länken till det statistiska meddelandet här.

spannmal

Lägre totalskörd av raps och rybs

Totalskörden av raps och rybs beräknas preliminärt till 269 600 ton, vilket är 25 % mindre än föregående års resultat och 15 % mindre än femårsgenomsnittet. Minskningen är framförallt en följd av att både hektarskörden och odlings­arealen av höstraps minskade.

raps

Skörden av oljelin beräknas till 16 900 ton vilket är 22 % mer än förra årets totalskörd.  Avkastningen per hektar av oljelin var i nivå med förra årets resultat men årets oljelin­areal var 18 % större än fjolårets.

 Besvärlig höstsådd och torka drog ner skördenivåerna

Försenad höstsådd förra hösten medförde att en del bestånd var svaga och hade svårt att klara vinterns påfrestningar. Det förekom även rapporter om torkskador som gjorde att utsädet inte grodde som det skulle efter höstbruket. Delar av de höstsådda arealerna kördes upp under våren. Det torra och kalla vädret under de höstsådda grödornas utvecklingsfas drog ner avkastningsnivåerna, och på en del gårdar gav de höstsådda grödorna faktiskt lägre hektarskördar än de vårsådda. Slutet av augusti och september erbjöd bra skördeväder på flertalet platser i landet.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s