Låg användning av antibiotika till djur i Sverige

ant

Av bilden ovan framgår att antibiotikaförsäljningen till djur var 12 mg/PKU i Sverige medan motsvarande siffra för EU/EAA var 152mg/PKU.

Statistik över försäljning av antibiotika för djur under år 2014 i 26 europeiska länder redovisades för någon tid sedan av Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Statens veterinärmedicinska anstalt har gett ut ett faktablad som sammanfattar rapporten. Diagrammet nedan är hämtat från faktabladet.Statistiken för de deltagande länderna visar på stora skillnader mellan länder (figuren nedan).

antibiotika

Låg antibiotikaanvändning i Norden

Sverige, Norge och Island redovisar de lägsta siffrorna.medan Cypern, Italien och Spanien har den högsta användningen. Skillnaderna i antibiotikaanvändning förklaras till viss del av faktorer som djurpopulationernas sammansättning, vilka typer av antibiotika som framförallt används men också av sjuklighet och hur sjukdom förebyggs.  Det är också stora skillnader mellan länder vad gäller hur antibiotika används. Medicinering av hela djurgrupper är mycket vanligt i många länder. I de 29 länder som ingick i övervakningen 2014 var totalt 92 procent av all antibiotika för djur läkemedel för medicinering av djurgrupper via foder eller vatten.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Låg användning av antibiotika till djur i Sverige

  1. Jag läste precis en artikel på BBC om antibiotikaresistens. Vem tror ni nämns som ett gott exempel på att minska antibiotikan i djurhållningen? Om ni tror Sverige så tror ni fel. De lyfter Nederländerna.
    http://www.bbc.com/news/health-37848305

    /Katarina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s