Årets stora höstsådd skapar möjligheter för hög skörd år 2017

Skördarna av spannmål och oljeväxter påverkas positivt av hur stor höstsådden blir. Det beror på att skörden per hektar är större för de höstsådda grödorna än för de grödor som sås på våren. Höstsådden är ju förstås bara starten, grödorna måste övervintra bra och vädret 2017 måste också vara förmånligt. Men det har börjat bra…

Den största höstrapsarealen någonsin år 2016

Den här hösten har jordbrukarna sått 105 000 hektar höstraps. Det är den största höstrapsarealen som någonsin har odlats i landet. Det en ökning med 26 procent jämfört med föregående års stora areal. Arealökningen har varit kraftig i nästan alla län utom Skåne, där ändå uppemot hälften av Sveriges totala höstrapsareal såddes 2016. Siffrorna är en del av Sveriges officiella statistik och du kan läsa mer om höstsådda grödor i vårt Statistiska meddelande.

hostsadda

I norra Götaland och i Svealand är årets höstsådda arealer överlag större än förra årets arealer för flertalet av grödorna och länen i området. I södra Götaland är arealerna mera i nivå med fjolårsresultaten.

Stor areal av höstvete

Höstvete är den höstsådda gröda som det odlas mest av. Årets höstveteareal skattas till 410 500 hektar. På riksnivå är arealen i nivå med 2015 års stora areal och 24 % över genomsnittet för de senaste fem åren.

hostsadd

Höstsåddens storlek påverkas av vädret

Höstvädret har nu för fjärde året i rad varit förhållandevis gynnsamt för höstsådd. Dessa goda förutsättningar har bidragit till stora höstvetearealer även under de tre föregående åren. Under åren 2011 och 2012 däremot var väderförhållandena sämre.  Under år 2011 bidrog ihållande regnväder under hösten medfört att marken inte har kunnat brukas inför höstsådden. Under år 2012 var det utdragna perioder av regnväder under sensommaren och hösten omöjliggjorde den planerade höstsådden i stora delar av landet, vilket förstås också syns i statistiken.

// Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Årets stora höstsådd skapar möjligheter för hög skörd år 2017

  1. Ping: Fråga 6. Det som göms i snö… | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s