Torka drog ner hektarskördarna i Skåne och Halland

I går publicerade vi officiell statistik om skördar på länsnivå. Statistiken tas fram av SCB på uppdrag av Jordbrukverket. I det Statistiska meddelandet kan man läsa att torkan drog ner skördenivåerna mest i Skåne och spmål1Halland.  Jämfört med föregående års ovanligt höga hektarskördar är årets skördenivåer av spannmåls-grödorna lägre i flertalet av länen. Från södra Sverige finns rapporter om grödor som brådmognat på grund av vattenbrist. I Skåne och Hallands län har hektarskördarna minskat mest jämfört med fjolåret och de är också lägre än femårsgenomsnitten för flertalet av grödorna.

Försenad höstsådd förra hösten medförde att en del bestånd var svaga och hade svårt att klara vinterns påfrestningar. Det var även en del torkskador som gjorde att utsädet inte grodde som det skulle efter höstbruket. Delar av de höstsådda arealerna kördes upp under våren. Det torra vädret under de höstsådda grödornas utvecklingsfas drog ner avkastningsnivåerna, och på en del gårdar gav de höstsådda grödorna faktiskt lägre hektarskördar än de vårsådda. Slutet av augusti och september erbjöd bra skördeväder på flertalet platser i landet

Skörd av vårkorn

Vårkornets hektarskörd har på riksnivå beräknats till 4 740 kilo per hektar, vilket är 9 % lägre än föregående års rekordnivå och i nivå med femårsgenomsnittet.  Även när det gäller vårsäden märks effekterna av torkan mest i södra Sverige. I Skåne län är hektarskörden av vårkorn 20 % lägre är föregående år, 13 % lägre än femårsgenomsnittet. I Hallands län är hektarskörden av vårkorn 21 % lägre än föregående år, 14 % lägre än femårsgenomsnittet.

I de fyra nordligaste länen blev det en återhämtning av skördenivåerna efter fjolårets mycket låga hektarskördar av vårkorn. Jämfört med femårsgenomsnitten var årets hektarskördar av vårkorn i Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län 20 %, 26 %, 7 % respektive 38 % högre.

Skörd av Höstvete

På riksnivå har hektarskörden av höstvete beräknats till 6 680 kilo per hektar, vilket är 12 % lägre än föregående års rekordhöga avkastningsnivå. Årets hektarskörd är i nivå med genomsnittet för de senaste fem åren.

Många lantbrukare i de södra delarna av landet har skrivit kommentarer om att grödorna brådmognade som en följd av det torra vädret. I Skåne, Hallands och Västra Götalands län är hektarskördarna av höstvete lägre än både fjolårsresultaten och genomsnittsnivåerna för de fem föregående åren. I de övriga länen är årets hektarskördar av höstvete över eller i nivå med genomsnittsskördarna för de fem föregående åren.

//Ann-Marie Karlsson

vetekorn

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s