Jul och grönkål

Vad har Halland gemensamt med Danmark och norra Tyskland?

Svaret, som vi alla vet, är ju långkål; denna delikatess som består av grönkål som kokas, steks och sedan kokas igen med diverse tillsatser. I Halland och Danmark ägnar man sig åt dessa excesser framför allt i juletid och det är ju med julen vi svenskar i första hand förknippar grönkålen.

Grönkål.jpgInte helt oväntat återfinner man fler än två tredjedelar av landets alla grönkålsodlare i eller i nära anslutning till just Halland. Den svenska grönkålsodlingen är en relativt liten företeelse, men 2014 skördades mer än 600 ton av denna tjusiga, krusiga näringsbomb som är laddad med såväl järn och kalcium som A- och C-vitamin. Så även om du är en av alla dem som inte brukar äta upp grönkålen på julbordet utan bara har den som utsmyckning, så kan det vara värt att ta ett par tuggor i år. Om inte annat för att komplementera all den där knäcken och ischokladen.

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s