447 hektar åkermark används till odling av julgranar år 2016

När jag var liten gjorde alltid familjen ett besök i min farbrors skog innan jul då vi högg gran, plockade tallris och mossa till olika juldekorationer. Oftast var granvi flera familjer som hade nöjet att hugga egen gran i samma skog så det gällde att vara först och hitta den bästa granen. Skogen är kvar i släkten och vi har fortfarande möjlighet att hugga vår egen gran, men vi avstår oftast då vi tycker att vi redan rensat ut alla fina granar ur skogen samt att det är väldigt bekvämt att förlita sig på de som odlar och säljer granar.

Hur många i Sverige som hugger sin egen gran i år vet jag inte men med tanke på att vi är över 4,7 miljoner hushåll i Sverige så går det åt en del julgranar.

I år odlas det preliminärt julgranar på 447 ha åkermark. Man kan konstatera att stora delar av norra Sverige är täckt av skog men när det gäller areal julgranar på åkermark så odlas över 70 procent av arealerna i år i Skåne län och mindre än 1 % i Norrland. Resterande julgransarealer finns i Västra Götalands län som har ca 10 % av arealen, Östergötlands län och Svealand med vardera 7 %. Resterande 6 % av arealen finns i övriga Götaland, alltså Götaland utan Skåne, Västra Götaland och Östergötlands län.

// Ylva Olsson

Odling av julgranar på jordbruksmark åren 2007-2016, hektar

grana

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s