Ökar eller minskar livsmedelsproduktionen i Sverige?

Jag läste just att det övergripande målet för den svenska livsmedelsstrategin bland annat ska vara en ”konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar” Det gjorde mig förstås nyfiken på hur produktionen har förändrats de senaste åren.

För att titta på den sammanlagda produktionen av vegetabilier som spannmål, potatis och trädgårdsprodukter och av animalier som kött, mjölk och ägg så har jag använt EAA det vill säga sektorkalkylen för det svenska jordbruket. I den beräknas värdevolymer som är det vanligaste måttet på hur produktionen sammantaget förändras. Jag jämför utvecklingen i Sverige med EU:15. EU:15 är summan av produktionen i de länder som var med i EU år 1995, det vill säga då Sverige, Österrike och Finland just blivit medlemmar.

Svag utveckling för djur- och djurprodukter bättre utveckling för vegetabilier

Statistiken visar att volymutvecklingen av jordbrukets totala produktion I Sverige och EU:15 ser ungefär likadan ut. Den svenska produktionsvolymen minskade i Sverige 1997-98 vilket den inte gjorde i EU:15. På de senaste åren har Sverige dock tagit igen tappet.

För vegetabilier har volymen ökat mer i Sverige än i EU:15 de senaste åren. Anledningen är generellt goda skördar och en trädgårdssektor som ökar i omfattning.

För animalier dvs. djur-och djurprodukter har utvecklingen från år 2005 och framåt varit svagare än utvecklingen i EU:15.

prodvolym

Under hösten publicerade jag några blogginlägg där det varit möjligt att studera produktionen av olika varor i Sverige. I några av fallen är det också möjligt att jämföra med konsumtion och utrikeshandel. Några exempel är vegetabilier,  kött av gris och nöt, kyckling, ägg och  mjölk.

//Ann-Marie Karlsson

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ökar eller minskar livsmedelsproduktionen i Sverige?

  1. Gunnar Rundgren skriver:

    tack igen för utmärkt ilägg/Gunnar

  2. Ping: Såhär utvecklas jordbrukets produktionsvärde åren 1990- 2016 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s