Andelen lamm som slaktas på försommaren ökar

fårMånga av oss vill äta färskt svenskt lammkött också under våren och sommaren. Jag tittade litet på Jordbruksverkets officiella statistik och kan konstatera att lammslakten numera är mycket mera jämnt fördelad över året än den var för 20 år sedan. Jag har jämfört femårsgenomsnittet för perioden 1995-1999 med perioden 2012-2016. Andelen för december finns inte ännu för år 2016 men jag har antagit att slakten i december var lika stor 2016 som år 2015.

Jämförelsen visar att en större andel av slakten sker under försommaren. Andelen lamm som slaktas under försommaren var 3-4 procentenheter högre i månaderna maj, juni och juli under perioden 2012-2016 än under perioden 1995-1999. Samtidigt minskar den andel av lammen som slaktas under hösten.Under perioden 1995-1999 slaktades 38 % av lammen under september och oktober. För den senaste femårsperioden var motsvarande andel 28 %.

Antalet slaktade lamm har ökat

Fårsektorn har vuxit och antalet får har ökat de senaste åren. Det innebär att det slaktades ungefär 60 000 fler lamm per år under den senaste femårsperioden än det gjorde under perioden 1995-1999.

//Ann-Marie Karlsson

slakt.jpg

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s