Högst produktion av olivolja i Spanien

Olivolja började man konsumera för ca 5000 år sedan och de största producenterna finns i Europa. 2015/2016 producerade Spanien 1 401 ton olivolja följt av Italien och Grekland.

oljaOlivolja finns i flera kvaliteter visste du t.ex. att beteckningen extra virgin betyder att syrhalten i den inte får överstiga 0,8 %. Den är dessutom gjord av enbart den första pressningen och endast med mekaniska metoder. Extra virgin olivolja kallas också kallpressad olivolja och är en ren naturprodukt, efter pressningen separeras oljan från vatten, oljan filtreras och buteljeras.

// Pernilla Lundqvist

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Högst produktion av olivolja i Spanien

  1. Henrik skriver:

    2015 importerade vi 0,2 ton olivolja dvs ca 200 kg. Kan det stämma. Är vad som står i vilken butik som helst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s