Prisutvecklingen på jordbruksområdet 2010-2016

Diagrammet nedan visar utvecklingen för samtliga fyra prisindex som presenteras i Jordbruksverkets officiella statistik för priser.

  • De genomsnittliga priserna för insatsvarorna sjönk enligt  produktionsmedel-prisindex (PM-index) med -0,5 % mellan november 2015 och november 2016.Lägre priser på Gödnings- och jordförbättringsmedel bidrog mest till detta.
  • Under samma period steg Avräkningsprisindex (A-index) med 3,9 %. Högre priser på animalieprodukter jämfört med november 2015, bidrog mest till prisökningen.
  • I senare led steg de genomsnittliga priserna för Producentprisindex för livsmedelsindustrin (PPI-J) med 1,1 % under denna period.
  • Konsumentprisindex för jordbruksreglerade livsmedel (KPI-J) sjönk med -0,2 %.

Du kan läsa mer om vilka priser de olika indexen representerar och prisutvecklingen på olika grupper av varor i vårt statistiska meddelande. Om du själv vill göra tabeller eller diagram hittar du prisindex sedan slutet av 1960-talet i vår statistikdatabas.

//Ann-Marie Karlsson

pris

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Priser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s