Knappt hälften av alla jordbruk hade vattenledningar i stallarna år 1944

Det är ju fredag eftermiddag så jag roade mig med att botanisera i den historiska statistiken på SCB.s hemsida. Vid Jordbruksräkningen år 1944 samlade man in uppgifter om tillgången till el, vatten och avlopp i boningshus och stallar. År 1944 är längesedan, men inte längre sedan än att de runt 500 000 personer i Sverige som är äldre än 80 år redan börjat och kanske till och med slutat skolan år 1944.

19 % hade tillgång till el för drivkraft t.ex. för att driva ett tröskverk

1944Statistiken visar att det var ganska vanligt med el för belysning. El för belysning fanns på 71 % av jordbruken. Däremot var det mera ovanligt med el till andra sysslor. Till exempel använde endast 5 % av jordbruken el för att lag mat.

Det var vanligare med vattenledning till djuren än det var med vattenledning till bostadshusen. Samtidigt hade ungefär hälften av jordbruken ingen vattenledning vare sig i sitt bostadshus eller i stallarna.

Knappt en tredjedel av jordbruken hade avlopp i boningshuset.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s