Såhär utvecklas jordbrukets produktionsvärde åren 1990- 2016

jordbruksmarkJordbruksverket publicerar officiell statistik över utvecklingen av jordbrukets produktionsvärde. I diagrammen nedan hittar du utvecklingen sedan år 1990. Produktionsvärdet beräknas genom att de kvantiteter som produceras av av olika produkter multipliceras med priset för de olika produkterna. En förändring av produktionsvärde beror alltså på en kombination av att kvantiteten och priset förändras.

Värdet av mjölk och övriga animalier

Diagrammen visar att värdet av mjölkproduktionen har minskat under perioden. Detsamma gäller värdet av övriga animalier t.ex. försäljning av kött. I värdet av övriga animalier ingår också försäljning av mink-skinn och uppfödning av hästar. Kvantiteterna, det vill säga produktionen av mjölk och kött har minskat. Toppen år 2008 beror på att priserna på såväl kött som mjölk var högre år 2008 än åren 2007 och 2009. Det senaste året mellan åren 2015 och 2016 har priset för kött ökat medan priset för mjölk har minskat.

Värdet av vegetabilier

Värdet av vegetabilier som spannmål, oljeväxter och potatis har ökat under perioden. Här är det viktigt att komma ihåg att skördarna varierar mellan åren och påverkar värdet. De senaste åren har skördarna av speciellt höstsådda grödor varit stora.

Värdet av övriga intäkter

I övriga intäkter ingår alla tjänster som jordbrukarna gör åt andra jordbruksföretag. Det kan t.ex. vara en företagare som plastar in vall åt andra jordbruksföretagare. Dessutom sådana tjänster som jordbrukarna gör åt andra utanför sektorn där vi har svårt att särskilja kostnaden t.ex. där man använder jordbrukets maskiner. Värdet av dessa intäkter har ökat under perioden.

Värdet av stöd

Jag har räknat in samtliga direktstöd till jordbruket. Både sådana som är frikopplade som gårdsstödet och sådana som är kopplade till en produkt t.ex. en del stöd till jordbrukare i Norrland. Diagrammet visar att den andel som är stöd har varit knappt 15 % de senaste åren. Diagrammen visar också att stödbeloppen var lägre före EU-inträdet. Det speglar inte nödvändigtvis att stödnivån var lägre till jordbruket då eftersom t.ex. gränsskydd i form av tullar och avgifter på jordbruksvaror såg litet annorlunda ut innan vi gick med i EU. förutsättningarna för jordbrukarna var alltså litet annorlunda före EU-inträdet.

jordbruksmark

Prisutvecklingen sedan år 1990

Jordbruksverket tar också fram officiell statistik om prisutvecklingen för jordbruksvaror. Jag har indexerat dessa med år 1990=100. Förutom en dipp för vegetabilier år 1993 varierade priserna mindre under den första delen av perioden. Det högre priset på mjölk år 2008 speglas också i diagrammet.

prodvarde1Utvecklingen av produktionen

I ett tidigare inlägg har jag skrivit om volymutvecklingen det vill säga utvecklingen av kvantiteten av olika jordbruksvaror.

Statistiken är hämtad från Jordbruksverkets statistikdatabas.

//Ann-Marie Karlsson

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s